En els darrers anys, estan entrant diferents col·lectius de professionals de la salut als centres d’atenció primària per arribar als ciutadans d’acord amb els principis del Decàleg del model d’atenció primària i comunitària de Catalunya, com son l’enfocament a la comunitat i participació, l’atenció centrada en la persona, el treball en equip, o la visió salutogènica, entre d’altres.
Un d’aquests nous col·lectius als CAPs és el de Dietistes-Nutricionistes, amb l’objectiu principal de millorar l’estat nutricional de la població a través de promoure i fomentar hàbits alimentaris saludables i sostenibles a la comunitat, prevenir i tractar malalties relacionades amb consells adaptats a diferents necessitats i entorns.
El passat octubre de 2022 es va presentar el “Programa per a la promoció d’una alimentació saludable i la prevenció i abordatge de malalties a l’atenció primària i comunitària”, el qual recull la informació més rellevant sobre la seva tasca als CAPs, la qual es centra principalment en activitats grupals i comunitàries, assessorament sobre alimentació i nutrició a la resta de membres de l’EAP, i en casos complexos també tenen una part d’atenció individualitzada de manera puntual.
Cal dir que, per arribar a la figura del dietista-nutricionista del CAP, és necessària la derivació des del professional de la medicina, infermeria o altres que ho cregui convenient i necessari.
A la comarca de l’Anoia, per part de l’Institut Català de la Salut, actualment comptem amb dues dietistes-nutricionistes per a tots els centres d’atenció primària.