Tos i mocs, sant tornem-hi!

Comença l’escola, una mica de vent i fred i ja hi tornem a ser! El nen està constipat…

Primer esternuda, després el nas ple de mocs i, per acabar de complicar les coses, comença a tossir… Sabem que no hi ha cap xarop que ho millori, o sí? I el pediatre, ens farà cas? Cal que se’l miri?

tos

La història es repeteix cada any i en la gran majoria dels nens, perquè és durant la infància quan ens posem en contacte amb més virus que poden causar els refredats i és en la infància també quan hem d’aprendre a defensar-nos.

El contacte entre nens a la llar d’infants i a l’escola també ajuda a propagar la malaltia entre ells.

Quan es posen en contacte amb el virus, generalment respirant, entra pel nas, però el cos, intel·ligent, intenta expulsar-lo esternudant… El virus que finalment pot entrar és atacat mitjançant el moc, que es produeix per defensar-nos. Tot i els esforços, de vegades el virus aconsegueix avançar una mica més avall, i llavors el moc es forma més avall, al coll, als bronquis, als pulmons… I el cos, savi, tus, tus fort per treure aquest moc i aquest virus cap enfora.

Però llavors hem d’aturar els esternuts? Hem d’eliminar el moc del tot? Hem de parar la tos? La resposta és NO! No, si no volem que la situació es compliqui: si inhibim el mecanisme de defensa del cos per eliminar els mocs, es quedaran a les vies respiratòries i segurament s’acabaran infectant per una altra bactèria i caldrà més tractament.

I no hi podem fer res? Doncs la veritat és que podem fer el que s’ha fet tota la vida: hidratar per facilitar que el moc, més fluid, pugui marxar abans i que la tos ens ajudi a expulsar-lo…

Com? Bevent i bevent de tot i per a tot. I humidificant, però amb cura, humidificant els banys, procurant que no es ressequi l’aire de casa amb la calefacció i ventilant bé cada dia. Els humidificadors poden ser eficaços però no imprescindibles.

 

Quan el tamponament nassal dificulta la respiració, sobretot en nens petits, en els quals és necessari respirar pel nas per menjar, podem ajudar amb rentats nassals amb sèrum fisiològic.

I ja està. La durada de l’episodi normalment és de dies però la tos pot durar una mica més, cada cop més tova.

Però a vegades les coses es compliquen i llavors haurem de consultar amb el pediatra. Si la tos és contínua i provoca vòmits o no deixa dormir, si s’hi afegeix febre alta, o si el nen present dificultat al respirar.

CONSELL FINAL: Molta calma, molta aigua, pocs xarops i visitar el pediatra quan sigui necessari.

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells, Pediatria, Prevenció, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.