La infermera de Salut i Escola

La nostra  infermera de  pediatria i de Salut i Escola,  la Carolina ens explicarà en què consisteix el Programa de Salut i Escola (PSIE).

L´any 2004 el Departament de Salut i el d’ensenyament posen en marxa el Programa Salut i Escola ( PSIE).

Quin és l’objectiu?

L’objectiu del PSiE és millorar la salut dels adolescents mitjançant accions de promoció de la salut, de prevenció de les situacions de risc i d’atenció precoç per als problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues, alcohol i tabac, en col·laboració amb els centres educatius i els serveis de salut comunitària presents en el territori.

Els eixos fonamentals d’actuació del PSiE són la salut mental; la salut afectiva i sexual; la violència i els maltractaments segons gènere, els hàbits de salut (consum de tabac i altres drogues, altres addiccions, exercici físic, dieta, etc) i els trastorns de la conducta alimentària.

Quan s’inicia a CAP Vilanova del Camí?

Al nostre centre s’inicia per primera vegada  al curs acadèmic 2007-2008, amb l’infermera Dolors Solé, que va estar al capdavant del programa fins el curs acadèmic 2016-2017, a partir d’aquest any l’infermera Carolina Grado és qui lidera aquest programa.

Quina és la funció de la infermera del PSIE?

Acudeix setmanalment, els dimecres de 10:45 a 11:45, a l´institut Pla de les Moreres, per atendre totes les demandes dels adolescents, relacionades amb diferents temes:  salut mental, salut sexual i reproductiva, alimentació, relacions amb els iguals, amb la família, etc.

Disposa d’un espai propi on atendre als adolescents, s’anomena Consulta Oberta d’infermeria. Els adolescents hi poden accedir de forma lliure i es garanteix la confidencialitat de tots els temes tractats. També poden acudir els pares i  professors.

Realitza educació sanitària: tallers de primers auxilis per a professors, taller de sexualitat i afectivitat a 2n ESO, taller sobre tabac a 1r ESO i cada any responem a les diferents demandes realitzades des del centre sobre altres temes que puguin també preocupar: alimentació,  salut mental, tabac, etc.

Aquest any s’han realitzat un  taller de primers auxilis per als professors nous,  per tal de millorar el coneixement sobre diferents actuacions d’urgència amb les que es poden trobar a l´Insitut,  com podrien ser :  ennuegaments, crisis d’ansietat i angoixa, convulsions i/o atacs epilèptics, traumatismes lleus i greus, reaccions al·lèrgiques,  nens diabètics, i maniobres de reanimació cardio pulmonar i utilització del DEA.

S’ha dut a terme diferents xerrades i tallers sobre: Tabac,  salut sexual,  l’adolescència  i les emocions,  els canvis puberals,  les malalties de transmissió sexual, els mètodes anticonceptius i  l’alimentació (esmorzar saludable).

Aquest any s’ha  augmentat el número de sessions per parlar sobre l’adolescència,  les malalties de transmissió sexual i mètodes anticonceptius .  S’ha realitzat una sessió  trimestralment i s’ha  pogut disposar de més temps per parlar sobre aquest tema, sent un tema de gran importància en aquest etapa de la vida.

S’ha avançat també la xerrada sobre malalties de transmissió sexual i mètodes que es feien a l’últim trimestre de 4rt ESO al primer trimestre, donat el preocupat augment de malalties de transmissió sexual.

També col·laboren amb la inferemera PSIE altres professionals del centre, com les inferemeres i llevadores, que participen en les xerrades/tallers. Es realitza també coordinació amb els diferents professionals de l´EAP com la llevadora, assistent social, psicòlegs i altres referents de Salut i Escola.

Aprofitem l’avinentesa per informar-vos que el passat dia 25 d’octubre, les infermeres de pediatria del CAP Vilanova del Camí, Carolina Grado i Carla González, van assistir al Congrés de Pediatria Extrahospitalària que es va celebrar a Màlaga.

Van presentar  un pòster sobre l’obesitat infantil a Vilanova del Camí “ Mejora en la atención al  niño con obesidad. Un reto” i  un treball sobre l’infermera de Salut i Escola a l´IES Pla de les Moreres:  “Diez años en el Institut Pla de les Moreres enfermera de “Salut i escola”.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Activitat física. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.