La fimosi

La Dra. Rollan, pediatra del CAP Vilanova del Camí ens ha escrit un interessant article sobre la fimosi.

Què és la fimosi?

La fimosi és l’estretor del forat en el prepuci, que impedeix que l’exposició dels glàndules a intentar retractar. La majoria de nens neixen amb fimosi i és considera normal fins als 3-4 anys d’edat. La tendència natural és resoldre espontàniament.

De vegades el prepuci no és pot retirar completament no per la fimosi sinó per la presència d’adherències balanoprepucials, que impedeixen la retirada parcial del prepuci. Poden ser presents fins a la pubertat i es tendeixen a resoldre ells mateixos sense la necessitat de tractament.

Quin és el tractament de la fimosi?

Fins fa pocs anys l’única possibilitat terapèutica era la cirurgia, però actualment diversos estudis han demostrat que l’aplicació d’un ungüent de corticoides, durant un parell de setmanes, pot resoldre el problema en el 90% dels casos. Aquest tractament sempre ha de ser supervisat pel seu pediatre.

Mode d’aplicació de la crema:

La crema amb corticoides és un tractament eficaç, sense dolor i sense efectes secundaris. Cal sempre acompanyar-la d’ higiene local i suaus retraccions a diari.

S’aplica una capa fina de crema en la part distal i estreta del prepuci dues vegades al dia (al matí i abans de ficar-se al llit), prèvia higiene de la zona. Després d’una setmana, s’inicien retraccions suaus del prepuci per deixar al descobert el gland (a poc a poc, no han de ser doloroses ni ha d’intentar descobrir completament el gland). La crema ha de cobrir la pell del prepuci i el gland que vagi quedant al descobert. És molt important que després de les retraccions retornar la pell a la seva posició original (gland cobert).  Una vegada hem aconseguit la retracció completa, continuar amb la crema fins a completar 4 setmanes de tractament.

Una vegada finalitzat el tractament, és molt important continuar amb les retraccions diàries (en dutxar-se, en orinar) i una bona higiene de la zona. Si no es continuen realitzant podria tornar a tancar-se l’orifici. Si després d’una primera tanda de tractament no s’aconsegueix la resolució, és possible realitzar 1 o 2 noves tandes de tractament.
Ha de mantenir-se per a tota la vida aquesta higiene prepucial, retraient el prepuci cada vegada que orini i rentant diàriament l’interior i l’exterior del mateix. Es tracta de mantenir una “fisioteràpia prepucial” durant tota la vida.

Està totalment contraindicat realitzar retraccions forçades així com la clàssica estirada, ja que ocasiona moltíssim dolor així com la possibilitat d’empitjorar el problema per l’aparició de ferides i cicatrius.

I si no es soluciona?

Es valorarà la derivació al cirurgià pediàtric entre els 3 i 5 anys d’edat. La intervenció quirúrgica de la fimosis es denomina circumcisió. Consisteix en la resección de la pell estreta del prepuci.  Excepte excepcions molt puntuals, els nens menors de 3 anys no precisen realitzar tractament ni haurien de ser intervinguts quirúrgicament de fimosi.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Informació i notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.