Pediatria: Dermatitis atòpica

La Dra Rollan, Pediatra del CAP Vilanova del Camí ens ha escrit un interessant article sobre la dermatitis atòpica.

La dermatitis atòpica és una malaltia de la pell caracteritzada per un enrogiment, picor i sequedat de la pell. La capa externa de la pell està alterada i afavoreix la pèrdua de la humitat, fent que la pell es ressequi més del normal i permet a més l’entrada de substàncies irritantes que produeixen inflamació i enrogiment. És un problema molt freqüent durant els primers anys de vida que sol millorar amb l’edat. En ocasions la dermatitis atòpica en el primer símptoma d’una seqüència de problemes com són l’al·lèrgia a aliments, l’asma i la rinitis. És el que es denomina la “marxa atòpica”.

La distribució de les lesions varia segons l’edat:

En el lactant sol començar amb enrogiment de les galtes que progressa a la resta de la cara, coll i cuir cabellut. En el cos afecta la part anterior del tòrax i les superfícies posteriors de les extremitats. En el nen (de 2 a 12 anys) afecta els plecs, per darrere dels genolls i en la part anterior del colze. Altres localitzacions són les nines, els turmells, els plecs dels glutis i la cara, sobretot prop de la boca i els parpados. En l’adolescent i adult predomina la pell molt seca o xerosis.

La pell atòpica necessita de més cuidats que la pell normal ja que és una pell molt sensible. Normalment cursa amb episodis d’empitjorament o brots aguts que s’alternen amb èpoques de millorança.

Que farem durant el brot:

  • Cures de cada dia: hidratació.
  • On hi ha lesions d’èczema (pell vermella i descamada) no s’ha d’aplicar crema hidratant perquè pot produir més picor.
  • En les lesions eccematosas, aplicarem cremes tipus corticoides o inmunomoduladors (pimecrolimus o tacrolimus) sempre sota supervisió mèdica i durant un període de temps limitat.
  • Per controlar la picor poden ser necessaris els antihistamínics per via oral.
  • Els antibiòtics tòpics o per via oral s’usen només quan existeix infecció de les lesions, complicació freqüent desencadenada pel gratat de les lesions de la pell.

La pell atòpica ha de cuidar-se amb constància i paciència fins i tot en absència de brots.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Pediatria i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.