Crioteràpia a l’atenció primària

 

publicació_icsccEmma Gabarre, metgessa de l’EAP Santa Eugènia de Berga ens explica què és la crioteràpia i quin ús se’n fa a l’atenció primària.

La crioteràpia és una tècnica que fa servir el fred per tractar lesions de la pell, ja que moltes de les cèl·lules són sensibles a la temperatura extrema. En medicina per a aquesta tècnica es fa servir principalment el nitrogen líquid, la temperatura d’ebullició del qual (és a dir, la temperatura en què passa de líquid a gas) és de -196 ºC. El nitrogen és assequible econòmicament, però molt difícil d’emmagatzemar i s’evapora ràpidament encara que no es faci servir. S’aplica amb un aparell anomenat pistola que funciona com un sifó.

CrioteràpiaEls dermatòlegs el fan servir per tractar múltiples lesions, tant malignes com benignes.

Els professionals de medicina de família l’usen només per tractar lesions benignes de la pell, com poden ser les berrugues, els acrocordons i les ceratosis seborreiques. Són lesions molt freqüents de la pell, que mai no es fan malignes, però que moltes vegades molesten els pacients, ja sigui per la mida, la localització o per causa estètica. No totes les lesions que tenim són d’aquest tipus, encara que a nosaltres ens semblin berrugues. És molt important un diagnòstic acurat de la lesió abans de tractar-la i això només ho pot fer un professional de medicina o infermeria que tingui experiència en dermatologia.

Com és el procés de curar una lesió amb crioteràpia?

Un cop un sanitari ha diagnosticat la lesió, s’hi aplica el nitrogen i es congela (aquesta congelació es fa 2 o 3 cops en la mateixa sessió). La sensació que produeix al malalt és picor en la zona d’aplicació que dura uns segons. Passades unes hores, la pell on s’ha aplicat el nitrogen s’inflama, es pot produir una zona eritematosa o, fins i tot, una ampolla (com si fos una cremada). Només hem de tenir la precaució de mantenir la zona neta i seca, i d’aplicar-hi algun antisèptic per evitar-hi infeccions. Passats uns dies baixa la inflamació, la lesió s’asseca i s’hi fa una crosta, que acaba caient. Si un cop curada la crosta segueix havent-hi lesió per sota (la qual cosa és habitual en les berrugues) s’ha de repetir el procés fins a la desaparició total. Tot aquest cicle dura entre 2 i 3 setmanes, que és el temps que els professionals de medicina esperem entre sessió i sessió de crioteràpia per deixar regenerar la pell sana del voltant de la lesió.

L’avantatge de tractar amb fred aquestes lesions és que, en la majoria de casos, no deixa cicatriu. Algun cop, però, pot quedar una taca més fosca a la pell, o bé una zona de la pell més clara que, a la llarga, es repigmenta i desapareix. Per evitar aquests efectes, sempre recomanem als pacients que no es tractin les lesions amb crioteràpia en zones exposades al sol des dels mesos de maig-juny als de setembre-octubre, ja que qualsevol cicatriu pot quedar més fosca si està exposada al sol i, per tant, es veurà més.

Si teniu alguna lesió a la pell que creieu que pot ser tractada amb aquesta tècnica, només cal que us adreceu al vostre professional de medicina de família, que sabrà diagnosticar-la i us recomanarà el millor tractament en el vostre cas. Tots els consultoris de la nostra zona disposen de nitrogen com a mínim un dia per setmana.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Medicaments i tractaments i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.