Alimentació i prevenció del càncer

publicació_icsccEl Dr. Francisco Àvila Rivera, director de l’Equip d’Atenció Primària Montserrat, ens fa un resum, d’una banda, de la importància de l’alimentació en la prevenció del càncer i, de l’altra, de les activitats comunitàries que s’han dut a terme durant la setmana del 22 al 26 de febrer en relació amb aquesta qüestió a l’EAP Montserrat.

La publicació recent de l’OMS que alertava del risc cancerigen del consum de carns vermelles i processades va crear una certa alarma en la població, ja que aquest consum està molt generalitzat. En realitat, la declaració de l’OMS no ha fet més que confirmar de forma oficial una advertència que en l’àmbit sanitari ja era força coneguda.

El Decàleg europeu de la lluita contra el càncer ja inclou tres recomanacions relacionades amb la dieta:

Moderar el consum d’alcohol, que està relacionat amb un increment dels tumors de boca, laringe, esòfag i fetge.

Menjar amb freqüència fruites, verdures fresques i cereals rics en fibra. Els dos primers aliments es relacionen amb una disminució de la incidència de diferents tipus de tumors, pel seu contingut alt en vitamines A i C, mentre que els cereals amb alt contingut en fibra, redueixen el risc de patir un càncer de còlon.

Limitar el consum de greixos (animals i vegetals) i evitar l’augment de pes. També es recomana ingerir regularment productes lactis baixos en greixos. El sobrepès i l’obesitat es relacionen amb una probabilitat més alta de tenir tumors de coll de la matriu, de mama o ronyó.

Hi ha altres recomanacions amb una forta evidència, com ara:

Limitar el consum d’aliments en què s’hagi fet servir sal per conservar-los o de fumats (pel seu alt contingut en hidrocarburs policíclics), relacionats amb el càncer d’estómac.

Evitar de menjar aliments socarrimats, fet mot relacionat amb l’ús de barbacoes, ja que es produeixen amines en la combustió, que són substàncies cancerígenes.

Respecte a l’alarma esmentada de l’OMS, estudis recents demostren que el consum diari de 100 g de carn vermella (vedella, porc i xai) incrementa d’un 12 a un 17% la probabilitat de patir càncer de còlon, mentre que menjar cada dia 25 g de carn processada, l’incrementa un 49%. La sospita és que en la cocció d’aquests aliments a altes temperatures es generen unes substàncies que són cancerígenes. La recomanació seria reduir el consum de carn vermella (a un màxim de 300 g a la setmana), limitar molt la ingesta de carns processades (salsitxes, cansalada, etc.) i substituir-les per carn d’au i per peix.

Respecte a la manera de cuinar tot tipus d’aliment, cal evitar les altes temperatures de cocció, per la qual cosa és preferible bullir o cuinar al vapor que fregir o utilitzar graelles.

Activitats comunitàries relacionades amb la prevenció del càncer l’ ABS Montserrat

Durant la setmana del 22 al 26 de febrer, la Comissió d’Activitats Comunitàries va preparar, amb el suport dels ajuntaments de les poblacions vinculades l’ABS Montserrat, activitats al voltant del tema del càncer, coincidint amb el fet que el passat 4 de febrer va ser el Dia Mundial del Càncer i que el dia 15 de febrer va ser el Dia Mundial del Càncer Infantil.

Durant aquesta setmana, als centres de salut de l’EAP Montserrat es va posar a disposició de la ciutadania material informatiu d’educació sanitària i s’oferia assessorament en relació amb el tema del càncer.

També, tal com vam fer l’any passat amb el tema del tabac, vam posar estands als tres pobles, per poder informar la població i intervenir-hi d’una manera més directa, tant pel que fa a la prevenció i al diagnòstic precoç com a la facilitació d’informació de la utilització dels serveis sanitaris en l’atenció oncològica.

Tots el ciutadans que van passar pels nostres estands van ser informats, pels nostres professionals, de com prevenir el càncer a través de l’alimentació i l’activitat física.

També, se’ls va passar l’enquesta del FECEC: “Fas tot el que cal per prevenir el càncer?”, per comprovar si el seu estil de vida és el més adient per prevenir el càncer.

A continuació detallem el resultat de l’enquesta:
resultats


Més informació:

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Informació i notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.