Problemes de salut produïts per l’excés d’ús de les noves tecnologies.

El nostre company i metge de família Edmar Lastra, ens ha escrit un article sobre els problemes que causa l’excés de l’ús de les noves tecnologies que tan de moda estan actualment.

macbook-577758_960_720

Si bé és cert que les noves tecnologies (telèfons intel·ligents, ordinadors, tablets i altres dispositius) han contribuït en fer-nos la vida quotidiana més fàcil, també és cert que l’ús excessiu pot originar-nos problemes greus de salut i que a llarg termini ens poden reduir la qualitat de vida.

Per aquest motiu, volem anomenar 6 trastorns que estan associats a l’ús sense mesura dels aparells tecnològics:

Estrès visual o fatiga ocular: l’esforç excessiu (més de 8 hores diàries) a l’hora de llegir en pantalles d’ordinadors, smartphones o tablets causa sequedat ocular, coïssor en tots dos ulls, i, en casos més complexos, miopia.

 • Com prevenir-ho?
  Es recomana mantenir una distància d’uns 50 centímetres entre els ulls i qualsevol tipus de pantalla. La lubricació amb llàgrimes artificials és útil perquè relaxa els músculs de l’ull i evita que se sobrecarreguin.

Insomni: Els dispositius electrònics, a causa de l’entreteniment i la llum que emeten, redueix la producció de melatonina, hormona que afavoreix la relaxació i el somni.

 • Com prevenir-ho?
  Eviteu l’ús de telèfons, tablets abans d’anar al llit, perquè no influeixin en la qualitat del somni s’han de deixar d’utilitzar, com a mínim, una hora abans d’anar a dormir. També es recomana mantenir aquests aparells allunyats de l’habitació.

Colze de tennista: La flexió repetitiva del canell produeix inflamació dels músculs extensors ocasionant també una inflamació  del costat extern de la part superior del braç prop del colze.

 • Com prevenir-ho?
  Recolzant bé l’esquena en el respatller del seient i mantenint els canells recolzats a la taula.

Problemes d’audició: L’arribada de dispositius tals com els reproductors mp3,  smartphones, … i l’exposició constant a alts volums, durant un temps perllongat, causen deterioració de l’audició.

 • Quina és la solució?
  Intentar reduir el temps d’escolta i triar un nivell de so adequat.

Síndrome del túnel del carpià: L’ús constant del canell en sostenir el ratolí produeix pressió excessiva sobre el nervi del canell, produint el síndrome del túnel carpià caracteritzat per dolors en el canell i en el palmell de la mà quan s’està força estona  utilitzant l’aparell de forma continuada.

 • Com prevenir-ho?
  La posició adequada és posar el teclat de tal forma que els braços quedin en un angle recte, les espatlles relaxades i els canells recolzats.

Sobrepès obesitat: L’addicció que causen la majoria dels dispositius electrònics (vídeo jocs) ocasiona sedentarisme en les persones, sent un factor important per el desenvolupament de sobrepès i obesitat. La població jove, nens i adolescents, és la més afectada, ja que normalment a aquest hàbit se li associa amb el menjar ràpid (fast food). L’excés de pes i falta d’activitat física a llarg termini desencadenen malalties cardiovasculars i diabetis.

 • Com prevenir-ho?
  Establir un horari prudent per iniciar i finalitzar les activitats amb els aparells. Així mateix, tractar de fomentar l’activitat física i els jocs a l’aire lliure.

Si voleu més informació podeu consultar amb el vostre professional de referència.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Informació i notícies i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Problemes de salut produïts per l’excés d’ús de les noves tecnologies.

 1. Retroenllaç: Problemes de salut produïts per l’excés d’ús de les noves tecnologies | ICS Catalunya Central

Els comentaris estan tancats.