Sol i protecció solar.

La nostra pediatra Mª Victória Moreno, ens ha escrit un article amb consells sobre el sol i la protecció solar que ens ajudarà a cuidar-nos aquest estiu.

solnContinuant amb els consells per gaudir de  l’estiu amb seguretat, ara toca parlar sobre el sol i la protecció solar.

Durant els mesos de primavera i sobretot d’estiu, augmenta la intensitat de les radiacions solars, per tant, és de vital importància prendre mesures per protegir la pell i evitar els danys immediats i el dany acumulat que a la llarga és el causant de la malaltia més greu de la pell: el càncer de pell.

Les mesures de fotoprotecció que hauríem d’aplicar en totes les edats, tenint molt present  a la població infantil i juvenil , ja que els nens són més susceptibles que els adults a la radiació U.V  (RUV).

Temps i hora d’exposició

alarm-clock-155187_640S’ ha d’intentar evitar o disminuir el temps d’exposició a la radiació solar, limitant les activitats a l’aire lliure en els períodes centrals del dia (entre les 12h i les 17h), fomentant l’ús de llocs amb ombra o evitant l’exposició solar intencionada, incloses les cabines de bronzejat.

Les escoles han de tenir en compte adequar els patis, proporcionant àrees d’ ombra i realitzant les activitats a l’aire lliure en els períodes del dia amb menor radiació solar.

A la platja i la muntanya, l’ utilització de para-sol, carpes, etc reduirà en gran mesura la incidència de las RUV.

Protecció física

20f8f3983ea2f654e9753153a7c04883

No s’ha d’oblidar que les ombres i els arbres redueixen la RUV directa, però no la indirecta, resultant del reflex de l’aigua, la sorra o la neu, pel que caldrà, en segon lloc, protegir la pell mitjançant l’ús de roba, gorres i barrets, que són especialment importants en els nens. La roba més adequada és la de color fosc i trama atapeïda. I els barrets, millor d’ala ampla.

També hi ha alguns materials amb protecció solar incorporada. Les ulleres de sol protegeixen els ulls i les regions perioculars i han de tenir filtres solars homologats per l’edat infantil.

Protectors solars

DibujoPer últim, els fotoprotectors són una mesura fonamental de protecció davant les RUV, i la seva utilització és molt important i necessària. El seu ús correcte és fonamental perquè sigui efectiu.

Es molt important què:

  • Els protectors solars siguin d’ampli espectre, amb filtre UVA i UVB (SPF+15).
  • S’apliquin cada dia que s’hagi de sortir a l’aire lliure, encara  que sigui ennuvolat s’han d’ aplicar amb la pell seca 30 min abans de sortir a l’airelliure. La quantitat a aplicar esta al voltant de 30 grams  per cada aplicació per a un adult jove.
  • S’han de tornar a aplicar cada dues hores o immediatament després de nadar o transpirar, inclús si està utilitzant un protector “resistent a l’aigua”.
  • En nens, són preferibles les emulsions a base d’oli de filtres inorgànics o minerals (és a dir, diòxid de titani, òxid de zinc) als filtres orgànics, ja que ofereixen una protecció d’ampli espectre, són menys irritants, i el potencial de penetració a la pell és baix.

Tot i això, no es recomana l’aplicació de fotoprotectors en nens menors de 6 mesos per evitar possibles problemes de toxicitat secundària a la major absorció de la pell del nounat. Aquests nens tampoc han exposar-se directament al sol sense robes protectores, ja que tenen menor capacitat de producció de melanina i de transpiració.

El més recomanable en nens petits, fins als 3 anys d’edat és evitar l’exposició al sol, i vestir als nadons amb pantalons llargs lleugers, samarretes de màniga llarga i barrets d’ala ampla que donin ombra al coll per prevenir cremades solars.

103976142_hero8

Aquesta entrada s'ha publicat en Informació i notícies i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s