Preguntes freqüents sobre L’Ebola

800px-Ebola_virus_virion

1. Què és la malaltia pel virus del Ebola?

La malaltia pel virus de l’ Ebola és una malaltia greu i amb freqüència letal la taxa de la qual de mortalitat pot arribar al 90%. La malaltia afecta a persones i a primats no humans (micos, goril·les i ximpanzés).

Es va detectar per primera vegada en 1976 en dos brots simultanis, un en un poblat proper al riu Ebola, a la República Democràtica del Congo, i l’altre en una zona remota del Sudan.

Es desconeix l’origen del virus, però les proves científiques disponibles apunten al fet que les ratapinyades són els seus hostes més probables.

2. Com s’infecten les persones amb el virus?

En l’actual brot a Àfrica Occidental, la majoria dels casos humans s’han a causa de la transmissió de persona a persona.

La infecció es produeix per contacte directe, a través de les membranes mucoses o de solucions de continuïtat de la pell, amb la sang o altres líquids o secrecions corporals (femta, orina, saliva, semen) de persones infectades. També pot produir-se quan les solucions de continuïtat de la pell o les membranes mucoses d’una persona sana entren en contacte amb entorns contaminats pels líquids infecciosos d’un pacient amb el virus de l’ Ebola, com a peces de vestir o roba de llit brutes o agulles usades.

3. Quins són els signes i símptomes típics de la infecció?

La malaltia se sol manifestar amb l’aparició sobtada de febre, feblesa intensa, dolors musculars, de cap i de gola, símptomes que van seguits de vòmits, diarrea, erupcions cutànies, disfunció renal i hepàtica i, en alguns casos, hemorràgies internes i externes.

El període d’incubació (l’interval des de la infecció a l’aparició dels símptomes) oscil·la entre 2 i 21 dies. Els pacients són contagiosos des del moment en què comencen a manifestar-se els símptomes. No són contagiosos durant el període d’incubació.

Les infeccions de la malaltia pel virus solament poden confirmar-se mitjançant proves de laboratori.

4. Quan s’ha de buscar atenció mèdica?

Algú que hagi estat en una zona amb casos confirmats de malaltia pel virus de l’ Ebola o en contacte amb una persona presumptament infectada o la infecció de la qual s’hagi confirmat ha de buscar immediatament atenció mèdica.

Tots els casos de persones presumptament malaltes han de notificar-se sense demora al centre de salut més proper. L’atenció mèdica primerenca és essencial per millorar la taxa de supervivència a la malaltia. És també important contenir la propagació de la malaltia, per a això és necessari iniciar immediatament els procediments de control de la infecció.

5. En què consisteix el tractament?

Els casos greus requereixen vigilància intensiva. Els pacients solen deshidratar-se i necessiten sèrums intravenosos o rehidratació per via oral amb solucions que continguin electròlits. En l’actualitat no es disposa de cap tractament específic que guareixi la malaltia.

Alguns pacients es recuperaran amb l’atenció mèdica adequada.

Per contribuir a contenir la propagació del virus, els casos presumptes o confirmats han d’aïllar-se dels altres pacients i ser tractats per personal de salut que apliqui estrictes precaucions per controlar la infecció.

Recordeu; davant de qualsevol dubte o sospita acudiu al vostre centre de salut. 

Font: OMS. Preguntes freqüents sobre l’Ebola. 

Aquesta entrada s'ha publicat en Informació i notícies i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s